Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

19 Eylül 2023 Salı

KIRK HADİS 21

Faydasız işleri terk etmesi bir kişinin iyi müslüman olduğunu gösterir (Tirmizi)

Cennete girecek topluluklardan öyleleri vadır ki kalpleri kuş kalbi gibidir (Müslim)

Cehennem nefse hoş gelen şeylerle kuşatılmıştır , cennet ise nefsin istemediği şeylerle çepeçevre sarılmıştır (Buhari)

Kulum bir kötülük işlemeyi aklından geçirdiği zaman kaydını tutmayın . Kötülüğü işlerse bir günah yazın . Ancak bir iyilik geçiverirse gönlünden , derhal bir sevap olarak kaydedin (Müslim)

İnsanlar kıyamet günü üç gurup halinde , kimi yaya olarak , kimi binitli , kimi yüz üstü sürünerek gelir (Tirmizi)

Sözlerin en doğrusu Allah c.c. ın kitabıdır . Yolların en iyisi Muammed (s.a.v.) in yoludur . İşlerin en kötüsü (dinde) sonradan uydurulanlardır . Ve her bid'at dâlalettir . (İbn.Hanbel r.a.)

Muhakkakki Allah c.c.Güzeldir güzelliği sever

Mü’min önce devesini bağlar, sonra

tevekkül eder.” (Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyâme, 60.)

“Allah’ın eli doludur. Gece gündüz yaptığı cömertçe lütuflar, O’nun elindekileri tüketmez.”...(Bütün bu verdikleri) Allah’ın elindeki hiçbir şeyi eksiltmemistir.” (Buhârî, Tevhîd, 19)

Hz. Peygamber (s.a.s.) namazdan sonra şöyle dua ederdi:"..Allah’ımîEy Rabbimiz ve her şeyin RabbifBeni ve ailemi dünya ve âhirette her an sana ihlâsla bağlı kıl.Ey yücelik ve ikram sahibi!..”(Ebû Dâvûd,Vitr,25)

“E’ûzü bi kelimâtillâhi’t-tâmmeti min külli şeytânin ve hâmmetin ve min külli ‘aynin lâmmetin.”Sizi şeytan ve zehirli hayvanlardan ve kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine ısmarlarım.(İbn Mâce, Tıbb, 36)

Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse camiye gitme niyetiyle evinden çıktığında, attığı bir adımla kendisine bir sevap yazılır, diğer adımıyla bir günahı silinir.” (İbn Hanbel, II, 320)

“Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan maddelerin helal ve temiz olanlarından yiyin; şeytanın peşinden gitmeyin, çünkü o apaçık düşmanmızdır.” (Bakara, 2/186)

Kim bir Müslüman’ın ayıbını dünyada örterse Allah da dünya ve âhirette onun ayıplarını örter. Kişi, kardeşinin yardımına koştuğu sürece Allah da onun yardımcısı olur. (Ebû Dâvûd, Edeb, 60)

Allah’ım! Senin bildiğin her çeşit serden sana sığınıyorum. Bildiğin bütün hayırları senden istiyorum. Bildiğin günahlarımdan dolayı senden bağış diliyorum. Şüphesiz Sen gaybı bilensin.” (Tirmizî, De’avât, 23)

Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Faiz yoluyla mal çoğaltan hiç kimse yoktur ki, sonunda durumu (malında) azalmaya dönüşmesin.” (İbn Mâce, Ticâret, 58)

Allah’ım! Fakirlikten, yokluktan ve zilletten sana sığınırım. Haksızlık etmekten ve haksızlığa uğramaktan da sana sığınırım. (Ebû Dâvûd, Vitr, 32)

Yeryüzündeki âlimler, gökyüzündeki yıldızlar gibidir. (İbn Hanbel, III, 156)

Kim benim sünnetimi yaşatırsa beni sevmiş olur, kim de beni severse cennette benimle birlikte olur. (Tirmizî, İlim, 16)

Müminin durumu ne ilginçtir! Her hâli kendisi için hayırlıdır. Başına sevinecek bir hâl geldiğinde şükreder; bu onun için hayır olur.(Müslim, Zühd, 64.)

“Kimin, Allah yolunda bir tek saçı ağarırsa, bu kıyamet günü onun için bir nûr olur.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Cihâd, 9/1635; Nesâî, Cihâd, 26/3140)

İbn Ömer’in naklettiğine göre, Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim bir topluluğa benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebû Dâvûd, Libâs, 4)

“Allah’ın adıyla! Allah’a tevekkül ettim.
Allah’a dayanmaktan başka kudret ve kuvvet yoktur.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 102-103)

“Kim malını korurken öldürülürse şehittir, kim dini uğruna öldürülürse şehittir, kim canı uğruna öldürülürse şehittir, kim ailesi uğruna öldürülürse o da şehittir.” (Tirmizî, Diyât, 21)

...Cimrilikten sakının! Çünkü cimrilik, sizden öncekileri birbirlerinin kanını dökmeye ve kendilerine haram kılınanları çiğnemeye sevk ederek helak etti. Müslim, Birr, 56

“Allah bana, mütevazı olup birbirinize karşı övünmemenizi ve birbirinize karsı haddi aşan davranışlarda bulunmamanızı vahyetti.” (Müslim, Cennet, 64)

Her doğan fıtrat üzere doğar. Sonra anne babası onu Yahudi, Hıristiyan ya da Mecusi yapar... (Buhârî, Tefsîr, (Rûm) 2)

“Allah’ım! Huşû duymayan kalpten, kabul edilmeyen duadan, doymayan nefisten ve fayda vermeyen ilimden sana sığınırım.”(Tirmizî, Deavât, 68)

“Allah’ın, yüzden bir eksik, doksan dokuz ismi vardır. Kim bu isimleri (öğrenip gereğiyle amel ederek) sayarsa cennete girer.” (Buhari, Sürüt, 18.)

“Nerede olursan ol, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. İnsanlara da güzel ahlaka uygun biçimde davran!” (Tirmizi, Birr, 55.)

En hayırlınız, ailesine hayırlı davranandır.
Ben de sizin aranızda ailesine karşı en hayırlı davrananım. (İbn Mâce, Nikâh, 5)

İnsanların Peygamberlerden öğrenegeldikleri sözlerden biri de: “Utanmadıktan sonra dilediğini yap!” sözüdür. (Buhârî, Enbiyâ, 54;Ebu Dâvûd, Edeb, 6.)

“Size cennetlikleri bildireyim mi? Her alçakgönüllü, zayıf kimsedir. Şayet o Allah adına yemin etse, Allah onu yemininde haklı çıkarır. (Buhârî, Edeb, 61; Müslim, Cennet, 46)

“Allah’ım! Bozgunculuktan, münafıklıktan ve kötü ahlâktan sana sığınırım.” (Ebû Dâvûd, Vitr, 32; Nesâî, İstiâze, 21)

“Yüce Allah”) anarak başlanmayan her anlamlı söz veya iş, bereketsizdir/ sonuçsuzdur.” (İbn Hanbel, II, 360)

“Melekler nurdan, cinler alevli ateşten, Âdem ise size (Kur”an”da) tarif edildiği üzere(balçıktan)yaratılmıştır.” (Müslim, Zühd, 60)

“...Mücahid, Yüce Allah”a itaat yolunda nefsinin isteklerine karşı mücadele eden kimsedir.” (İbn Hanbel, VI, 22; Tirmizî, Fedâilü’ l-cihâd, 2)

“Sözün en güzeli Allah”ın (cc) Kitabı”dır. Rehberliğin en güzeli ise Muhammed”in rehberliğidir.” (İbn Hanbel, III, 320)
“Size bir şeyi yasakladığım zaman ondan kaçının. Bir şey emrettiğim zaman gücünüzün yettiği ölçüde onu yerine getirin.” (Buhârî, İ”tisâm, 2)

“Günahtan tevbe etmek, günahı terk edip bir daha ona dönmemektir.” (İbn Hanbel, 1,446)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder